Блок «Технологія виготовлення виробів з аплікацією»
Обов’язкова для вивчення складова
ТЕМА. Культура споживання їжі. Столова білизна, серветки, столові
прибори
МЕТА: засвоєння знань про раціональне харчування та режим харчування підлітків, формування вмінь сервірувати стіл;
розвиток інтересу до роботи на кухні, навичок сервіе6ровки столу, логічного мислення;
виховання акуратності, культури поведінки.
Тип уроку: комбінований
Інструментарій:
Форма уроку- традиційна.
Модель навчання – активна.
Методи і прийоми: індивідуальна робота, робота в групі, «Мій досвід», бесіда.
Обладнання:
дидактичний матеріал;
інструкційні картки;
Інструменти та матеріали: столи, скатертина, столові прибори, серветки.
Хід уроку
І. Організаційний момент.
ІІ. Актуалізація опорних знань
Прийом «Мій досвід»
Продовж думку:
- Про кулінарію я знаю….
- Удома я допомагаю мамі у приготуванні…
- Найбіль вдало у мене виходить приготування…
- Моя улюблена страва…
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності .
Повідомлення теми і завдань уроку.
Запитання.
- Яке значення для мене має харчування?
- Як тема уроку пов’язана з вашими інтересами та потребами?
ІV. Вивчення нового матеріалу.
Бесіда.
- Як називається приміщення для приготування їжі?
- Що повинно бути на кухні?
- Де зберігаються столові прибори?
- Як у вас удома розташоване обладнання кухні?
Посуд - узагальнена назва предметів побуту, що використорвують для приготуваня та прийому їжі.
Посуд поділяють на кухонний та столовий.
Кухонний посуд використорвують для приготуваня страв – варіння, смаження, тушкування…
Столовий посуд призначений для подавання та споживання їжі. Це тарілки, салатники, таці, вази, тортівниці, чашки, маслянки…
Який посуд ви використовуєте вдома?
Робота з картками «Дослідження приборів, що використовуються при вживанні їжі».
Сервірувати стіл – це означає підготувати його до приймання їжі.
Сервірування – це правила розтавляння в певному порядку на столі посуду, приборів, страв.
Сервірування столу – це підготовка його до обслуговування, тобто правильне розташування в певному порядку усіх необхідних для цієї мети предметів.
Роль скатертини, квітів на столі.
Проблемне питанння. Як треба ставити посуд, прибори на стіл?
Інструкційна картка «Дослідження сервіровки столу».
Значення серветок, скатертитни при сервіруванні столу.
Фізкультхвилинка
VІ. Практична робота.
Правила безпеки за столом.
Сервірувати стіл відповідно карток.
Майстер-клас від учениці. «Складання серветок для прикраси столу»
VІІ. Підсумок уроку.
Виявлення недоліків у роботі. Корекція роботи.
VІ. Р е ф л е к с і я
- Що сподобалося на уроці?
- Які труднощі виникали в роботі?
- Як здолали труднощі?
- Що корисного взяли для себе з сьогоднішнього уроку?
VІІІ. Домашнє завдання.
Знайти за допомогою засобів інформації спосіб складання серветки та практично відпрацювати дану роботу.
ІХ. Оцінювання учнів.
Х. Прибирання робочого місця.
|