Субота, 20.04.2024, 14:44
Вітаю Вас Гість | RSS

Творча майстерня вчителя

Меню сайту
Новини сайту
Надія школи
Працюємо і навчаєм
Ми навчаємося не для школи, а для життя. Сенека Молодший День, у який ви не дізналися для себе нічого нового, минув даремно. Н.С.Станіславський Щоб дитина була палко зацікавлена навчанням, їй необхідне багате, різноманітне, приваблююче, інтелектуальне життя. Сухомлинський В.
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Блог

Головна » 2017 » Травень » 29 » Виховний захід "Сімейна фірмова страва"
15:30
Виховний захід "Сімейна фірмова страва"

Тема. Сімейна фірмова справа.

Мета: ознайомлення з історією виникнення хліба, народними традиціями,  

           звичаями пов’язаними із хлібом; традиційними українськими блюдами

          та способами їх приготування; залучення учнів до роботи над

          створенням салатів з овочів українського городу;

          виховання старанності, працьовитості, колективізму.

                                             Хід заходу

Вчитель.  Запрошую всіх  на урок  « Сімейна фірмова страва».

Сьогодні ви виступите в ролі кухарів двох ресторанів: « Перлина» і « Смак».

Учень. Запрошуємо вас до нашої господи на хліб і сіль, на слово щире, на бесіду мудру.

Учень. Хліб…за всі часи, в усіх народів вважали найбільшою святинею. Про нього писали поети, мислителі, складали пісні та думи. Коли його не вистачало – приходило лихо.

Учень. Хліб став для нас символом праці. Праця хлібороба – це недоспані ночі, висушене сонцем обличчя, мокра сорочка. Але завжди над нивою лилася пісня хлібороба.


 

  • Історична довідка про походження хліба.
  • Народні звичаї пов’язані з хлібом.


 

Учень. У селі чи у самій столиці

             На квітчастім рушнику ллянім,

            Свіжий хліб з подільської пшениці,

             Дрібок солі кримської на нім.

Учень. Хай рясніють квіти малиново,

            Пахне свіжоспечений пиріг,  

            Щоб і дар зелений й щире слово

            Гість відчув, ступивши на поріг.

Учень. Теплий хліб у плетеній хлібниці, виплеканий теплими руками зберігає в собі тепло серця, душі і сонця. І ставлення до нього має бути найшанобливішим.

Учень. А як ставляться в народі до хліба!

  • Мякий, мов хліб.
  • Здоровий, мов хліб.
  • Чистий наче хліб.
  • Добрий, мов хліб.
  • Гарний, мов хліб.
  • Пахучий, мов хліб.

Учень. Приказки про хліб відображають теж шанобливе ставлення до хліба.

  • Хліб – то щоденне диво.
  • Хліб єднає людей.
  • Життя з хлібом, то свято, яке завжди з тобою.
  • Хліб печуть – мов пісню складають.

Учень. А які рецепти борошняних виробів відомі вам?

Учні розповідають як готувати: бутерброди, оладки….

Бабуся Пізнайка. А я принесла до нашого столу галушки, адже це один із символів української кухні( розповідає про спосіб приготування галушок).

Учень. До вашої уваги загадка.

                      Химерний. Маленький, бокастий, товстенький

                       Коханчик удався, у тісто прибрався,

                        Чимось смачненьким напхався, в окропі скупався.

                                                   ( вареник).

Учень. Вареники – класична українська страва з вареного тіста з начинкою.

Учень. Найчастіше вареники готували в неділю або на урочисті події храмове свято,весілля, хрестини. Варили їх на толоку і обжинки.

Учень. Із пшениці робили не тільки борошно, але й крупу, з якої варили кутю. Каша – одна з найдавніших страв. Готували її з пшона, гречки, ячменю, вівса, кукурудзи, пізніше – із рису.


 

Вчитель. А яка страва є Батьківщиною картоплі? ( розповідь учня)

Вчитель. Що є королем української кухні?

( розповідь учня)


 

Учень. Сьогодні ми не уявляємо собі повноцінного об нього меню без салату.

Ми огірочки поріжем тоненько

І нашаткуєм капусти дрібненько,

Ще насічемо петрушки та кропу,

Трохи підсолимо. Знімемо пробу,

Ложку сметани або майонезу. Пора

Їсти поживний салат, дітвора!

Вчитель. Подивіться на фото салатів, дайте йому назву.

( учні дають назви салатам).

А зараз подивіться на чудово оформлені столи, із смоком приготовані страви. Давайте ж оцінимо їх. ( гості смакують стравами).


 

Учень. Закінчуємо свято і пора нам прощатись.

Учень. У щасливій вашій хаті, щоб ви всі були багаті.

              Щоб лежали на столі паляниці немалі!

Учень. Щоб були у вас ковбаси,

              Молоко і сало й м'ясо,

              І млинці, і пиріжки,

              І пухнасті пампушки.

Вчитель. На сьогоднішньому святі кожен ресторан одержував бонуси. По їх кількості ми визначимо який ресторан став кращим.


 


 

Категорія: Конспекти з трудового навчання | Переглядів: 350 | Додав: hraisa660404metaua | Теги: Хліб, страва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Народження сайту
11 лютого 2017 року
Моя Батьківщина
flag-ukrainy-animatsionnaya-kartinka-0015 Моя Україно прекрасна, пісень і волі сторона. Олександр Олесь
Щорічні конкурси
Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Вхід на сайт
Пошук